Shamaanirummun hoito-ohjeet

Shamaanirummun hoito-ohjeet

Kuinka rumpu toimii?

Vainajala rummut valmistetaan aidosta poronnahasta joka on elävä materiaali. Se siis reagoi ilman kosteuteen tai kuivuuteen, sekä lämpötilan muutoksiin. Kylmä ja kostea ilma saa rumpukalvon löystymään, kun taas kuiva ja kuuma ilma kiristää sitä. Kuivuessaan liikaa rumpukalvo saattaa jopa haljeta, joten sitä ei kannata säilyttää esimerkiksi pattereiden tai tulipesien läheisyydessä. Varo myös ilmalämpöpumppuja! Varsinkin talvi on rummuille rankkaa aikaa, ja tällöin rumpua kannattaa säilyttää vaikkapa ilmankostuttimen läheisyydessä. Jos rumpu on soitettaessa löysä, sitä voi kuitenkin varovasti kiristää nuotiolla tai vaikkapa hiustenkuivaajalla. Jos taas kalvo on liian kireä, rummun voi viedä hetkeksi ulos tai sitä voi kevyesti hieraista kostealla rätillä. 

Sanotaan, että jokaisella rummulla on oma tahtonsa, joten jokainen rumpu myös toimii hieman eri tavalla. Tutustu huolella rumpuusi, jotta opit sen käyttäytymismallit ja löydät sille parhaimman vireyden.

 

Rumpunahkan rasvaaminen

Rumpunahka tarvitsee välillä hieman huoltoa soidakseen kauniisti ja pysyäkseen joustavana. Nahkaa täytyykin siis rasvata pari-kolme kertaa vuodessa, jotta se ei pääse kuivumaan liiaksi. Tarkoitukseen sopii jokin luonnollinen mehiläisvahapohjainen nahanhoitoaine, esimerkiksi valjasrasva. Käy nahka rasvalla läpi kauttaaltaan, muista myös reunat ja sisäpuoli. Jos rumpuun on maalattu kuvia, käsittele ne kohdat hellävaroen. Säännöllinen rasvaus kannattaa muistaa vaikka et muuten soittelisikaan rumpua hetkeen, näin rumpu kestää aikaa ja ilmanvaihteluita seinällä odottaessaankin. Hyvin huollettu rumpu palkitsee soittajansa!

Takaisin blogiin